Wykonanie
Cześć!Wybiła 19 . 00, więc przedstawiamy Wam przepis na obiad.Dzisiaj pojedziemy sobie na Daleki Wschód. Pierożki Wonton pochodzą z Chin. Tradycyjnie przyrządza się je z
mąki pszennej i gotuje się na parze, jednak my spróbowałyśmy użyć
mąki pełnoziarnistej w związku z cyklem "Odtłuszczanie".W środku sakiewek rozpływa się
łosoś ze
szczypiorkiem. I czego chcieć więcej...Podróże kulinarne nie muszą być tłuste i niezdrowe. Warto w tej depresyjnej
porze roku (chociaż widać oznaki przedwiośnia) wybrać się w podróż kulinarną i myślami być w innym miejscu.Więc my dzisiaj zapraszamy Cię w naszą podróż do Chin.Czas na trochę mądrych i praktycznych słów od dietetyk
Magdy :
ŁOSOŚŁosoś jest
rybą drapieżną, wędrującą na czas rozrodu z
mórz do rzek. Występuje w północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, w Europie od Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk a także w jeziorach Ładoga i Onega. Jest przysmakiem innych zwierząt drapieżnych, szczególnie niedźwiedzi.100g
łososia dostarcza:228 kcal, 22,6 g
białka oraz 15,4 g tłuszczujest źródłem wielu witamin i składników mineralnych: cynku, selenu, potasu,
jodu (jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, warto o tym pamiętać, ponieważ niedoczynność tarczycy jest coraz powszechniej występującą chorobą, szczególnie wśród kobiet),witamin A, D, E, B .Jest to już kolejny produkt w cyklu odtłuszczania, który pomimo dużej zawartości tłuszczu, a co za tym idzie dostarczający sporej ilości kalorii jest jednocześnie bardzo wartościowy i naprawdę zdrowy. Tłuszcz
łososia jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, o których wspominałyśmy już kilkakrotnie.Są niezbędne dla pracy układu nerwowego, zapobiegają nowotworom, wpływają korzystnie na nastrój, działają przeciwzakrzepowo i ogólnie korzystnie na układ krwionośny a także na odporność.Warto brać przykład z niedźwiedzi grizzly i jeść
łososia równie chętnie jak one!A więc...
Do dzieła!Składniki:2/3 szklanki
maki pszennej1/3 szklanki
mąki razowej1
jajko50 ml gorącej
wodyszczypta
solikawałek
łososiapęczek
szczypiorkupieprz1 łyżka
sosu sojowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagniatamy lub używamy miksera z hakiem. Ugniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne - około 10 minut.Odkładamy ciasto na 20 minut żeby odpoczęło.W tym czasie zabieramy się za
łososia. Kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy
pieprzem, dodajemy łyżkę
sosu sojowego oraz pokrojony
szczypiorek.Wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie rozwałkowujemy na oprószonej
mąką stolnicy.Szklanką wykrajamy koła, nadziewamy i sklejamy wszystkie końce do środka - tak żeby wyszła sakiewka. Można brzegi ciasta namoczyć odrobiną
wody żeby bardziej się kleiło.Nad gotującą
wodą w garnku ustawiamy specjalne sito do gotowania na parze, kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a następnie kładziemy pierożki. Gotujemy na parze partiami.Gotujemy około 10 - 15 minut do momentu aż ciasto będzie miękkie. Podajemy z ulubionym sosem.Smacznego! :)Już w piątek o 19 . 00 deser! Będzie się działo. Kto już nie może się doczekać?A Ty, gdzie chciałbyś z nami w podróż kulinarną?~M&M