ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ

ŁOSOŚ

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Wybiła 19 . 00, więc przedstawiamy Wam przepis na obiad.
Dzisiaj pojedziemy sobie na Daleki Wschód. Pierożki Wonton pochodzą z Chin. Tradycyjnie przyrządza się je z mąki pszennej i gotuje się na parze, jednak my spróbowałyśmy użyć mąki pełnoziarnistej w związku z cyklem "Odtłuszczanie".
W środku sakiewek rozpływa się łosoś ze szczypiorkiem. I czego chcieć więcej...
Podróże kulinarne nie muszą być tłuste i niezdrowe. Warto w tej depresyjnej porze roku (chociaż widać oznaki przedwiośnia) wybrać się w podróż kulinarną i myślami być w innym miejscu.
Więc my dzisiaj zapraszamy Cię w naszą podróż do Chin.
Czas na trochę mądrych i praktycznych słów od dietetyk Magdy :
ŁOSOŚ
Łosoś jest rybą drapieżną, wędrującą na czas rozrodu z mórz do rzek. Występuje w północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, w Europie od Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk a także w jeziorach Ładoga i Onega. Jest przysmakiem innych zwierząt drapieżnych, szczególnie niedźwiedzi.
100g łososia dostarcza:
228 kcal, 22,6 g białka oraz 15,4 g tłuszczu
jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych: cynku, selenu, potasu, jodu (jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, warto o tym pamiętać, ponieważ niedoczynność tarczycy jest coraz powszechniej występującą chorobą, szczególnie wśród kobiet),
witamin A, D, E, B .
Jest to już kolejny produkt w cyklu odtłuszczania, który pomimo dużej zawartości tłuszczu, a co za tym idzie dostarczający sporej ilości kalorii jest jednocześnie bardzo wartościowy i naprawdę zdrowy. Tłuszcz łososia jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, o których wspominałyśmy już kilkakrotnie.
Są niezbędne dla pracy układu nerwowego, zapobiegają nowotworom, wpływają korzystnie na nastrój, działają przeciwzakrzepowo i ogólnie korzystnie na układ krwionośny a także na odporność.
Warto brać przykład z niedźwiedzi grizzly i jeść łososia równie chętnie jak one!
A więc...
Do dzieła!
Składniki:
2/3 szklanki maki pszennej
1/3 szklanki mąki razowej
1 jajko
50 ml gorącej wody
szczypta soli
kawałek łososia
pęczek szczypiorku
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy lub używamy miksera z hakiem. Ugniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne - około 10 minut.
Odkładamy ciasto na 20 minut żeby odpoczęło.
W tym czasie zabieramy się za łososia. Kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz pokrojony szczypiorek.
Wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.
Szklanką wykrajamy koła, nadziewamy i sklejamy wszystkie końce do środka - tak żeby wyszła sakiewka. Można brzegi ciasta namoczyć odrobiną wody żeby bardziej się kleiło.
Nad gotującą wodą w garnku ustawiamy specjalne sito do gotowania na parze, kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a następnie kładziemy pierożki. Gotujemy na parze partiami.
Gotujemy około 10 - 15 minut do momentu aż ciasto będzie miękkie. Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego! :)
Już w piątek o 19 . 00 deser! Będzie się działo. Kto już nie może się doczekać?
A Ty, gdzie chciałbyś z nami w podróż kulinarną?
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/02/5-odtuszczanie-z-m-obiad-pierozki.html