ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z twarogiem // Farmer cheese buns

Drożdżówki z twarogiem // Farmer cheese buns

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jest Światowy Dzień Wypieków !!
Obchodzona co roku akcja, w której biorą udział ludzie na całym świecie przygotowując na ten wspaniały dzień wypieki dla swoich bliskich.
Z tej okazji przygotowałyśmy drożdżówki z twarogiem i kruszonką dla naszej dużej i wesołej rodzinki. :)
Wyszły naprawdę przepyszne.
Today is World Baking Day !!
Celebrated every year in the action involving people around the world in preparation for this great day cakes for your loved ones.
On this occasion we prepared buns with farmer cheese and crumble.
It is really yummy. ;)
English version is after the Polish recipe.
Składniki:
Ciasto:
125g masła
250 ml mleka
25g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczk soli
1 jajko
550g mąki
Nadzienie:
250g twarogu zmielonego
80g cukru
cytryna
1 jajko
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
W małym garnku rozpuszczamy masło z mlekiem - ma być w temperaturze ciała.
Wlewamy do pokruszonych drożdży i mieszamy.
Odstawiamy na około 10 minut.
Dodajemy jajko, cukier, sól i mieszamy do połączenia się składników.
Jeżeli używamy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta, to wlewamy masę i włączamy mikser.
Partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy aż do uzyskana gładkiej masy.
Jeżeli wyrabiamy ręcznie, to najpierw w misce dodajemy partiami mąkę, a później wykładamy na blat i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do podwojenia objętości - około 30 minut.
Formujemy bułeczki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni.
Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą.
W bułeczkach robimy wgłębienie szklanką i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Nakładamy nadzienie.
Jeśli chcemy możemy posypać nasze drożdżówki kruszonką. Przepis na końcu przepisu.
Wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Ostudzamy.
Przepis na kruszonkę:
Proporcje na kruszonkę masła, cukru do mąki to 1:1:2 czyli np. 1 00 g masła 100 g cukru i 200 g mąki, jednak my potrzebujemy połowę mniej - 50 g masła 50 g cukru i 100 g mąki.
Łączymy masło z cukrem i dodajemy później mąkę. Rozcieramy między dłońmi, aż powstaną okruszki. Posypujemy nasze drożdżówki.
Smacznego!! :D
English version:
Ingredients:
125 grams of butter
250 ml of milk
25 grams of yeast
3 tbsp of sugar
1/2 teaspoon of salt
1 egg
550 grams of flour
Filling:
250 grams freshly ground farmer cheese
80 grams sugar
lemon
1 egg
Extra:
1 egg
1 tbsp of milk
Preparing:
In a small pot melt butter with milk - the temperature of mixture has to be in temperature of body
Pour the mix of crumbled yeast.
Let stand for about 10 minutes.
Add the sugar, salt, egg and stir to combine the ingredients.
If you use a mixer with a hook for kneading it pour weight and turn on the mixer.
Batches, add the flour and knead until smooth paste obtained.
If we make it by hands - first add flour in batches in the bowl and then set dough out on the countertop and knead it.
Leave it for about 30 minutes.
Form the dough and leave to rise again.
Preheat oven to 225 degrees.
All components of the filling combine with each other.
Recess glass in the buns and smear beated egg with milk.
Put the filling.
If you want you can sprinkle our pastries crumble. Recipe at the end.
Put in the oven for about 15 minutes.
Cool it down.
The recipe for the crumble:
The proportions of the crumble of sugar to flour to butter is 1:1:2; for example 100 g butter 100 g sugar and 200 g of flour, however, we need half as much - 50g butter, 50 g of sugar and 100 g of flour.
We combine the butter with the sugar and add the flour later. Rubbed between the palms until crumbs arise. Sprinkle our buns.
Enjoy your meal! :D
żródło: magazyn "Kuchnia" - lekko przerobiona przeze mnie
source: magazine "Kuchnia"
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/05/drozdzowki-z-twarogiem-farmer-cheese.html