Wykonanie
Składniki:200 g
twarogu1
jajko1/2 szklanki
mąkitrochę
cukru z
waniliąDodatki :Leniwe mogą być na słodko więc można podać:razem z
owocami i polać
jogurtem naturalnym i posypać
cukremAlbo na słono:polać roztopionym
masłem na patelni roztapiamy
masło i dodajemy
bułkę tartąmożna podać z warzywamiPrzygotowanie:
Twaróg musi być zmielony. Można samemu zmielić wtedy
ser jest dużo lepszy od tego kupnego wcześniej zmielonego.Do zmielonego
twarogu dodajemy
żółtko,
mąkę, a na samym końcu, jak wcześniejsze składniki się połączą, dodać ubitą pianę z
białka(dzięki pianie, ciasto będzie bardziej delikatniejsze).Wyłożyć ciasto na stolnicę, posypać
mąką. Ciasto może się trochę lepić, ale im mniej
mąki dosypiemy, ciasto będzie lepsze.Formujemy wałeczki z ciasta i odkrajamy pod skosem kawałki.Zagotować
wodę. Do
wody wsypać szczyptę
soli.Jak
woda się zagotuje, wrzucamy nasze leniwe.Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek.
Smacznego!! :D