Wykonanie
Upiekłam je w ramach eksperymentu i pokochałam od pierwszego kęsa. Są przepyszne, chrupiące i przede wszystkim zdrowsze, niż klasyczne
ciastka czekoladowe. Spróbujcie koniecznie! :)

składniki na 12-14 sztuk100 g
kaszy gryczanej niepalonejlekko czubata łyżka karobu (proszku)2 łyżki karobu (melasy)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu40 g jasnego
cukru muscovado50 g
masła50 g
groszków z
gorzkiej czekoladyKaszę gryczaną zmielić ma
mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać
masło, wyrobić palcami jak na kruszonkę (można to zrobić także w malakserze). Dodać melasę,
czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.Smacznego!