ßßß
składniki na 12-14 sztuk100 g kaszy gryczanej niepalonejlekko czubata łyżka karobu (proszku)2 łyżki karobu (melasy)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cynamonu40 g jasnego cukru muscovado50 g masła50 g groszków z gorzkiej czekoladyKaszę gryczaną zmielić ma mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło, wyrobić palcami jak na kruszonkę (można to zrobić także w malakserze). Dodać melasę, czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.Smacznego!