Wykonanie
Wiem, że można wyjść z błędnego założenia, że w ostatnim czasie jadamy tylko
kisiel. ;) Obiecuję, że już za chwilę, pojawi się tu też coś innego. Choć właśnie pomyślałam, że może jeszcze na
morelowy znalazłoby się miejsce... :)Tymczasem polecam ten z
czarnej porzeczki, szczególnie z dodatkiem
ciasteczek amaretti, które dorzucone w ostatniej chwili, okazały się świetnym uzupełnieniem orzeźwiającego deseru.

składniki na 4 niewielkie porcjeszklanka przetartych przez sitko dojrzałych czarnych
porzeczek (objętość przetartej już masy)400 ml
wodycukier trzcinowy do smaku2 łyżki
mąki ziemniaczanejszczypta
cynamonuszczypta mielonych
goździkówdo podaniakwaśna
śmietanaporzeczki (najlepiej czarne, u mnie się skończyły, więc zastąpiłam czerwonymi)ew.
ciasteczka amarettiOwoce wymieszać z
wodą i zagotować, w międzyczasie dodać
przyprawy i
cukier.
Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej
wody, dodać do
owoców i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo wlewać do wrzącej masy, cały czas mieszając, gotować jeszcze około 30 sekund, aż zacznie gęstnieć. Przelać do pucharków i dobrze schłodzić.Przed podaniem udekorować kleksem
śmietany, świeżymi
owocami i np. pokruszonymi
ciasteczkami amaretti.Smacznego!