ßßß Cookit - przepis na Kisiel z czarnej porzeczki

Kisiel z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Wiem, że można wyjść z błędnego założenia, że w ostatnim czasie jadamy tylko kisiel. ;) Obiecuję, że już za chwilę, pojawi się tu też coś innego. Choć właśnie pomyślałam, że może jeszcze na morelowy znalazłoby się miejsce... :)
Tymczasem polecam ten z czarnej porzeczki, szczególnie z dodatkiem ciasteczek amaretti, które dorzucone w ostatniej chwili, okazały się świetnym uzupełnieniem orzeźwiającego deseru.
składniki na 4 niewielkie porcje
szklanka przetartych przez sitko dojrzałych czarnych porzeczek (objętość przetartej już masy)
400 ml wody
cukier trzcinowy do smaku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
do podania
kwaśna śmietana
porzeczki (najlepiej czarne, u mnie się skończyły, więc zastąpiłam czerwonymi)
ew. ciasteczka amaretti
Owoce wymieszać z wodą i zagotować, w międzyczasie dodać przyprawy i cukier. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do owoców i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo wlewać do wrzącej masy, cały czas mieszając, gotować jeszcze około 30 sekund, aż zacznie gęstnieć. Przelać do pucharków i dobrze schłodzić.
Przed podaniem udekorować kleksem śmietany, świeżymi owocami i np. pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/07/Kisiel-z-czarnej-porzeczki.html