ßßß
składniki na 4 niewielkie porcjeszklanka przetartych przez sitko dojrzałych czarnych porzeczek (objętość przetartej już masy)400 ml wodycukier trzcinowy do smaku2 łyżki mąki ziemniaczanejszczypta cynamonuszczypta mielonych goździkówdo podaniakwaśna śmietanaporzeczki (najlepiej czarne, u mnie się skończyły, więc zastąpiłam czerwonymi)ew. ciasteczka amarettiOwoce wymieszać z wodą i zagotować, w międzyczasie dodać przyprawy i cukier. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do owoców i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo wlewać do wrzącej masy, cały czas mieszając, gotować jeszcze około 30 sekund, aż zacznie gęstnieć. Przelać do pucharków i dobrze schłodzić.Przed podaniem udekorować kleksem śmietany, świeżymi owocami i np. pokruszonymi ciasteczkami amaretti.Smacznego!