Wykonanie
Jakiś czas temu dostalam przesyłkę od Diamant, ale z róznych powodów nie mogłam wykorzystać wszyskich upominków "od ręki" :-( Za to w sezonie
dyniowym zrobiłam przepyszny i błyskawiczny
dżem, który dziś Wam prezentuję :-) Wybierzcie do niego koniecznie kwaśne
jabłka, tzw. na placek - łatwiej się rozsmażą i idealnie przełamią smak pozostałych składników...
Powiem Wam, że u nas właśnie kończy się ostatni słoiczek ;-)SKŁADNKI250 g dyni (obranej i bez pestek)250 g
jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)500 g żelującego
cukru trzcinowego Diamant2
goździekikawałek kory
cynamonukilka łyżek
wodyDynię i
jabłka kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wkłądamy
dynię i dolewamy
wodę (niedużo na dno, żeby uniknąć przypalenia dyni), dusimy chwilę pod przykryciem, a gdy zmięknie dodajemy
jabłka,
cynamon i
goździki, całość mieszamy. Dusimy (już bez przykrycia), aż całość rozsmaży się (pamiętajcie, by
dżem od czasu do czasu mieszać). Możecie też całość zmiksować gdy lekko zmięknie i wtedy nie trzeba czekać, aż się rozsmaży, ale pamiętajcie, by wcześńiej wyjąć
przyprawy (a
potem znów je dołożyć). Do gotowych
owoców dosypujemy
cukier, mieszmy, podrowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 minuty mieszając. Nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Z tej ilości składników wychodzi 3 słoiczki
dżemu.