ßßß
W sezonie jabłkowym nie może u mnie zabraknąć zupy jabłkowej na zimno. Jest doskonała na letni obiad, a dodany do niej cynamon przyjemnie orzeźwia. Gorąco, nie chcę się rozpisywać, pora na przepis:ZUPA JABŁKOWA PRZECIERANA NA ZIMNO 1 i 1/2 kg jabłek1/2 szklanki cukru2 litry wody2 łyżki mąki ziemniaczanejłyżeczka cynamonuśmietana( dowolnie)Jabłka pokroić, odrzucając gniazda nasienne. Dodać cukier, 2 szklanki wody, zmieszać i wstawić do kuchenki na ok. 20 min na 700 W albo gotować w garnku kilkanaście minut. Wyjąć, odcedzić sok, przetrzeć przez sito. Resztę wody zagotować z cynamonem, dodać do niej sok i przetarte jabłka. Gdy wszystko się zagotuje, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować, sprawdzić, czy nie trzeba doprawić. Ostudzić, podawać zimną, można z dodatkiem śmietany.Smacznego!