ßßß Cookit - przepis na Kisiel jabłkowy

Kisiel jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Kisiel domowej roboty ? Powiem szczerze, że bardzo się zdziwiłam kiedy kiedyś pierwszy raz o tym usłyszałam.
Nigdy bym nie pomyślała nawet, żeby spróbować zrobić taki, domowy kisiel. Tym bardziej, że ten kupny nie kosztuje majątek, robi się go szybko, smakuje nieźle… to po co utrudniać sobie życie :D
A tu proszę :) Nic bardziej mylnego. Domowy kisiel robi się równie szybko i jest bardzo, bardzo dobry.
Ja zrobiłam jabłkowy, ale oczywiście możemy zrobić sobie swój ulubiony, inny smak. Z kawałkami owoców, lub też bez :) Jak to lubi i jak macie ochotę :)
U mnie na pewno będzie mnóstwo innych smaków, tym bardziej teraz, kiedy sezon na świeże i pachnące owoce, zbliża się do nas wielkimi krokami :)
Składniki:
3 większe jabłka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka cukru cynamonowego
pół łyżeczki świeżo startej kory cynamonu ( u mnie Tytki Smaku )
szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
Jabłka ( 2,5 sztuk ) obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem i świeżym cynamonem.
Zalewamy połową szklanki wody, mieszamy całość dokładnie i gotujemy około 5 minut ( do miękkości jabłek ).
Ugotowane, miękkie jabłka miksujemy blenderem na gładką masę.
Pozostawione pół jabłka kroimy w drobniutką kostkę, lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zmiksowanych jabłek.
W drugiej połowie szklanki wody rozpuszczamy dokładnie mąkę ziemniaczaną i wlewamy do naszych zmiksowanych jabłek.
Gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając by nam się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i nasz kisiel jest gotowy.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/kisiel-jablkowy