Wykonanie
Bardzo smaczny
chleb o niezwykłym kolorze, z kawałkami
suszonych pomidorów. Myślę, że z powodzeniem można dodać do niego, także ulubione
zioła. Piekłam z połowy porcji i ponad połowę niewielkiego bochenka zjedliśmy zanim ostygł. :)

źródło przepisu: ' Pizza,
chleb i inne pyszności ', Alessandra Zecchini, wyd. KDC(składniki na 2 niewielkie bochenki)500 ml ciepłej
wody2 1/2 łyżeczki
drożdży instant1/4 łyżeczki
cukru800 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliłyżeczka
przecieru pomidorowego8-10
suszonych pomidorów w
oleju, grubo siekanychDo dużej miski wlać połowę ciepłej
wody, dodać
drożdże i
cukier, odstawić na 5 minut. Kiedy
drożdże zaczną pracować, dodać przesiana
mąkę,
sól,
przecier pomidorowy, resztę
wody i
suszone pomidory. Zagniatać ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste, więc najlepiej zagniatać je w misce. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia, przykryte wilgotną ściereczką, na około 2 godziny.Po tym czasie, ciasto ponownie rozgnieść i wyrabiać przez minutę. Uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moje było dość luźne, więc piekłam w wysypanej
mąką foremce do
chleba i odstawić na 30 minut. Następnie nadać mu dowolny kształt (np. klasyczny bochenek lub wieniec).Piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni, dobrze wypieczony
chleb, pukany od
spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.Smacznego!



***
Chleb upiekłam w ramach zabawy "Upiecz Smakowity
Chleb!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita".