Wykonanie
Były już urodziny szwagra, były też teścia, teraz czas na
męża... ;)Przedstawiam tort urodzinowy własnego pomysłu, z niezawodnym
biszkoptem Dorotki i kremem
migdałowym wg Pierra Herme (z książki " Desery ").
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.Piec ok. 30-40 min. (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.

krem
migdałowy:240 g
masła, o temperaturze pokojowej200 g mielonych
migdałów300 g creme patissiere (przepis)220 g
bezy włoskiej + 50 g do ozdoby (przepis)Przygotować creme patissiere. Przykryć i wstawić do lodówki. Przygotować
bezę włoską. Wstawić do lodówki, na dolną półkę.
Masło pokroić na małe kawałki i włożyć do miski. Ucierać , aż będzie gładkie i puszyste. Ciągle ubijając stopniowo dodawać mielone
migdały. Dodać creme patissiere i wymieszać trzepaczką, następnie dodać
bezę włoską i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

do przełożenia:szklanka
wiśni w
spirytusieszklanka
wiśni w
syropie +
wiśnie do dekoracji20 ml
nalewki wiśniowej + 30 ml
syropu wiśniowego200 g
płatków migdałowychBiszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć
nalewką wymieszaną z
syropem, wyłożyć i dokładnie rozsmarować 1/4 kremu, a następnie równomiernie rozłożyć po 1/2 szklanki
wiśni w
spirytusie i
syropie. Przykryć drugim blatem. Powtórzyć wszystkie czynności, przykryć ostatnim blatem. Pozostałym kremem dokładnie pokryć wierzch i blaty
tortu, następnie posypać
płatkami migdałowymi.50 g
bezy włoskiej przełożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić wierzch
tortu małymi
bezami, na wierzchu każdej umieścić wisienkę.Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Smacznego!


