ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek z wiśniami i migdałową kruszonką

Kruchy placek z wiśniami i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
150 g zimnego masła
50 g cukru
2 jajka
Kruszonka:
6 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
50 g lekko miękkiego masła
Nadzienie:
ok 0,5 g wydrylowanych wiśni
kilka łyżek cukru (ilość zależy od kwaśności wiśni i naszych upodobań – ja dałam ok 3-4 łyżki)
ok 10 suszonych daktyli (nie koniecznie, ale są one słodkie i wzbogacają smak)
Przygotowanie:
Wydrylowane wiśnie włożyć do miski i posypać cukrem, odstawić.
Ciasto: Na blat przesiać obie mąki, dodać cukier. Zrobić wgłębienie na środku dodać jajko. Następnie dodać zimne masło i całość posiekać nożem, tak żeby masło było bardzo rozdrobnione i połączyło się z resztą składników. Na koniec szybko zagnieść z ciasta kulkę (może się trochę rozsypywać), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 minut.
Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki należy zmieszać ze sobą i rozetrzeć w placach, tak aby powstała konsystencja kruszonki, przekładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy na ok 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy ciasto, dokładnie i równomiernie wylepiamy nim dno (można je wcześniej rozwałkować, ale wg mnie kruche ciasto łatwiej jest po prostu wylepić). Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut, żeby lekko się podpiekł (dzięki temu pozostanie chrupiący i nie nasiąknie całościowo sokiem z wiśni). Po tym czasie na ciasto wykładamy wiśnie (powinny tworzyć jedną warstwę), dodajemy pokrojone drobno daktyle i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut, aż ciasto zacznie pachnieć i delikatnie się zezłoci na wierzchu (nie za dużo! żeby migdały się nie zrumieniły, gdyż będą gorzkie!). Idealne do kawy, albo na podwieczorek.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/kruchy-placek-z-wisniami-i-migdalowa-kruszonka