Wykonanie

Składniki:Ciasto:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej150 g zimnego
masła50 g
cukru2
jajkaKruszonka:6 łyżek pokruszonych
płatków migdałowych3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru50 g lekko miękkiego
masłaNadzienie:ok 0,5 g wydrylowanych
wiśnikilka łyżek
cukru (ilość zależy od kwaśności
wiśni i naszych upodobań – ja dałam ok 3-4 łyżki)ok 10
suszonych daktyli (nie koniecznie, ale są one słodkie i wzbogacają smak)Przygotowanie:Wydrylowane
wiśnie włożyć do miski i posypać
cukrem, odstawić.Ciasto: Na blat przesiać obie
mąki, dodać
cukier. Zrobić wgłębienie na środku dodać
jajko. Następnie dodać zimne
masło i całość posiekać nożem, tak żeby
masło było bardzo rozdrobnione i połączyło się z resztą składników. Na koniec szybko zagnieść z ciasta kulkę (może się trochę rozsypywać), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 minut.Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki należy zmieszać ze sobą i rozetrzeć w placach, tak aby powstała konsystencja kruszonki, przekładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy na ok 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy ciasto, dokładnie i równomiernie wylepiamy nim dno (można je wcześniej rozwałkować, ale wg mnie kruche ciasto łatwiej jest po prostu wylepić). Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut, żeby lekko się podpiekł (dzięki temu pozostanie chrupiący i nie nasiąknie całościowo
sokiem z
wiśni). Po tym czasie na ciasto wykładamy
wiśnie (powinny tworzyć jedną warstwę), dodajemy pokrojone drobno
daktyle i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut, aż ciasto zacznie pachnieć i delikatnie się zezłoci na wierzchu (nie za dużo! żeby
migdały się nie zrumieniły, gdyż będą gorzkie!). Idealne do
kawy, albo na podwieczorek.





