Wykonanie

spód:1 3/4 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki
cukrujajkopół
margarynynadzienie:0,5 kg
wiśni bez pestek3 łyżki
cukruopakowanie budyniu
wiśnowegowierzch:6 łyżek
mąki6 łyżek
cukru2
jajkapłatki migdałowe do posypaniaskładniki na spód zagnieść, owinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny,
wiśnie gotować kilka minut na małym ogniu z
cukrem i szklanką
wody, ostudzić,
wiśnie przełożyć do innej miski, do powstałego wystudzonego kompotu dodać
budyń, wymieszać i zagotować, dodać
wiśnie,wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na tortownicę wysmarowaną
masłem, utworzyć krawędzie i docisnąć, na ciasto wyłożyć masę
wiśniową,wierzch:
jajka z
cukrem ubić na puszystą masę, dodać
mąkę, wyłożyc na masę, posypać
płatkami migdałowymi,piec 45 minut w temperaturze 160 stopni