Wykonanie


Nocne pieczenie bardzo mi służy.Wczoraj udało mi się stworzyć Cherry Pie, bo przecież co zrobić z ogromna ilością
wiśni czekających w lodówce na swoją kolej.Składniki:ciasto:300g
mąki ( + ewentualnie do lepszego zlepienia )150g zimnego
masła1
jajko2
żółtka3/4 szklanki
cukruszczypta
solinadzienie:500g
wiśni1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy ( ja zrobiłam to metodą słomki klik) i zasypujemy
cukrem. Formę do tarty smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą, następnie bierzemy się na wyrabianie kruchego ciasta. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub dłoni, tworzymy dwie kulki jedną mniejszą drugą większą i wkładamy na 15 min do zamrażarki zaś nasze
wiśnie zasypujemy dodatkowo przesianą
mąką ziemniaczaną i całość mieszamy. Po upływie 15 min rozwałkowujemy większą kulkę tak aby wyłożyć formę
ciastem i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 min. Następnie wyjmujemy formę, wykładamy na wierzch
wiśnie oraz trzemy na tarce ( grube oczka ) mniejszą kulkę aby powstała nam kruszonka na wiśniach. Całą tartę pieczemy 30 minut w takiej samej temperaturze.Smacznego :)
