Wykonanie

Kiedy tylko
Asia z Kwestii Smaku zaprezentowała swoje tegoroczne mazurki, wiedziałam, co królować będzie na naszym świątecznym
stole. Na dobry (a raczej rewelacyjny :)) początek, mazurek
cytrynowy. Przepis cytuję za autorką.Mazurek jest oczywiście kolejną propozycją do Kuchni Wielkanocnej 2010 .

150 g miękkiego
masła70 g miałkiego (drobnego)
cukru do wypieków lub 60 g
cukru pudrułyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
mąki pszennej75 g
mąki ryżowejszklanka kremu
cytrynowego2 - 3 łyżki
likieru cytrynowego (niekoniecznie)2 garście gotowych bezików
cytryny w
syropie: 1/2 szklanki
wody, 1/2 szklanki
cukru, 2
cytryny pokrojone w cienkie plasterkiKruchy spód ucierany:
Masło ucierać mikserem razem z
cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z
wanilii oraz przesianą
mąkę pszenną wraz z
mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Pociągając za papier do pieczenia wyjąć ostudzony spód mazurka na blat. Można już układać dodatki i dekorować.Dodatki: Przygotować krem
cytrynowy zgodnie z przepisem, ostudzić i odmierzyć 1 szklankę, wymieszać z
likierem cytrynowym. Przygotować
cytryny w
syropie: zagotować
wodę z
cukrem, dodać plasterki
cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Cytrynę wyłożyć na papier do pieczenia, ostudzić.Spód mazurka posmarować kremem
cytrynowym, ułożyć plasterki
cytryny (można je pozostawić w całości lub pokroić na mniejsze kawałki). Na wierzch pokruszyć
bezę.Smacznego!