ßßß
ciasto:220 g mąki pszennej120 g miękkiego masła75 g cukru pudruMasło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Dodać żółtko, mąkę oraz kakao i dokładnie połączyć na niskich obrotach miksera. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wycinać kółka, którymi następnie wykładać foremki do tartaletek. Ciasto lekko docisnąć i nakłuć widelcem. Wypełnione blaszki schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Piec w 180 º C przez ok. 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.masa karmelowa:400 g cukru120 ml wody120 ml kremówki 36%60 ml golden syrup120 g masłaW rondlu umieścić połowę wody oraz golden syrup i podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut aż mieszanka nabierze brązowego koloru. Dodać masło, kremówkę i starannie wymieszać. Ciepły karmel wlać do ostudzonych kruchych spodów. Schłodzić przez minimum 45 minut, aż masa zastygnie.polewa:100 g gorzkiej czekolady120 ml kremówki 36%W rondlu zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i dodać, połamaną na cząstki, czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać. Płynną masę przelać na karmel pokrywający kruche ciastka. Odczekać kilka minut aż zastygnie. Podawać.Smacznego! :)
