Wykonanie
Jeśli, wybierając spośród wszystkich ciast z
rabarbarem, zdecydujecie się właśnie na to, na pewno nie pożałujecie. Przepis cytuję za wielbicielką
rabarbaru, Majanką . :)

Składniki na ciasto:szklanka
maślankiszklanka
cukru2 1/2 szklanki
mąki3
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
olejucukier wanilinowyłyżeczka
aromatu waniliowegoSkładniki na kruszonkę:ok. 100 g
masła lub
margarynycukiermąkaWierzch:
rabarbar około 500g.3-4 łyżeczki
cukruRabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, zasypać
cukrem i wymieszać.Składniki ciasta zmiksować: najpierw
jajka z
cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 cm x 24 cm).
Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.Szybko zagnieść kruszonkę - do
masła dodać
mąkę i
cukier ("na oko", zrobiłam tak jak Abbra dodając najpierw 2 łyżki
mąki i
cukru, a
potem dosypywałam po trochu i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka). Kruszonką posypać
rabarbar.Piec ok. 30-35 min. w temperaturze 175 stopni.Po upieczeniu i ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!