Wykonanie
Moja pierwsza propozycja, w ramach tygodnia z
kaszą manną. Biorąc pod uwagę częstotliwość, z jaką nowe "grysikowe" przepisy zaczęły mi wpadać w ręce, myślę, że nie ostatnia. Przepis wypatrzony w gazetowym "Spotkaniu z
kaszą".

500 g
sera mascarpone500 g
kaszy manny4
jajka320 g
cukru125 g
masłasok z połowy
pomarańczytorebka
proszku do pieczeniapłatki migdałoweMascarpone utrzeć z roztopionym
masłem, 200 g
cukru i dodawanymi po jednym
jajkami.
Kaszę mannę połączyć z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wymieszać dokładnie. Napełnić
ciastem małą formę, wygładzić powierzchnię.Piec ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni.Resztę
cukru zagotować z połową szklanki
wody i
sokiem pomarańczowym, pozostawić 2 min. na ogniu (bez pokrywki). Gorącym
syropem nasączyć ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika.Ciasto posypać
płatkami migdałowymi, jeszcze ciepłe pokroić na porcje. Podawać z
amaretto, zanurzając ciasto w
likierze.Smacznego!
