Wykonanie
Jajka są moją najwyższą formą śniadania. Owsiankę jadam zwykle w dni robocze, gdy czasu na zjedzenie śniadania nie mam zbyt wiele, a jeszcze mniej pozostaje na jego przygotowanie. Weekend natomiast zdecydowanie najlepiej rozpocząć od kolorowego śniadania, w którym rolę główną odgrywa właśnie
jajko.

Śniadanie z
jajemPomysłów na śniadanie z
jajem jest na prawdę bardzo wiele, a jednym ograniczeniem jest zawartość lodówki. Do moich ulubionych kombinacji należą
jajka sadzone z warzywami,
ryż smażony z
jajkami w stylu hawajskim oraz szakszuka .Sposób gotowania
jajka w koszulceGotowanie
jajka w koszulce jest łatwiejsze niż może się wydawać. Osobiście uważam, że o wiele lepiej wychodzą mi
jajka gotowane od sadzonych. Należy tylko trzymać się kilku prostych kroków:Wyciągnij
jajka z lodówki na kilka minut przed gotowaniem. Następnie umyj je w ciepłej wodzie. Ważne, aby
jajka miały temperaturę pokojową.W rondelku o grubym dnie zagotuj
wodę. Gdy
woda zacznie wrzeć skręć gaz do minimum. Aby
jajka nie rozpadły się podczas gotowania powinna tylko delikatnie się gotować (niczym rosół).Do miseczki wbijam
jajko. Łyżką delikatnie mieszam
wodę i w powstały wir wlewam
jajko. Delikatnie pomagam mu się uformować i w ten sam sposób wlewam kolejne
jajko.Wyciągam
jajka łyżką cedzakową i delikatnie osuszam je ręcznikiem papierowym. Doprawiam
solą i
pieprzem dopiero po ugotowaniu.

Zależy on od tego jak bardzo
żółtko ma być ścięte. Ja preferuję wersję płynną, więc wyciągam
jajka po ok 1,5 minuty. Nie liczę czasu stoperem, raczej kieruję się tym jak bardzo
białko jest ścięte. Kiedy wokół
żółtka zrobi się ono białe to oznacza, że
jajka można wyciągać.
Jajka podaję z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakują ze świeżymi warzywami i
pieczywem posmarowanym pastą z
awokado. Dobrym pomysłem jest także kanapka z
serem i słoną
szynką parmeńską.

A jaki jest Twój ulubiony sposób podania jajek?