Wykonanie
Składniki1 kg ugotowanych w mundurkach
ziemniaków1 łyżka
mąki ziemniaczanejokoło 3 szklanek
mąki pszennej1
jajkosólDodatki:1 filet z
łososia bez skóry i ości, około 150 - 200 g6 kawałków
suszonych pomidorów w zalewie2 łyżki
orzeszków piniisól,
pieprz1/2 szklanki płynnej
śmietankiPrzygotowanieKopytka: Ugotowane
ziemniaki rozgnieść dokładnie praską, ostudzić. Wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę. Dodać
mąkę ziemniaczaną i około 2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,
sól i
jajko. Zagnieść ciasto, podsypując ewentualnie dodatkową
mąkę, tak aby uzyskać ciasto, które można już pokroić nożem. Podzielić ciasto na części i formować z nich wałki, pokroić na kopytka. Gotować w osolonej wodzie.Sos: Zmiksować blenderem
suszone pomidory z dwiema łyżkami
oliwy ze słoiczka i z
orzeszkami pinii. Doprawić
solą i
pieprzem. Przełożyć na patelnię, podgrzać nie zagotowując i dodać
śmietankę oraz ewentualnie
wodę, gdyby sos był za gęsty. Wymieszać z ugotowanym na parze
łososiem, rozdrobnionym na kawałeczki.