Wykonanie
Niby zwykłe
ziemniaki. Ale uwierzcie mi, że jednak niezwykłe. W stylu francuskim pieczone w
bulionie. Jedyną ich wadą jest to, że dość długo się je robi. Ale poza tym to są doskonałe. Naprawdę dawno już nie jedliśmy tak dobrych
ziemniaków. Doskonale się spisują jako zamiennik zwykłych tradycyjnych gotowanych
ziemniaków.Świetnie przesiąkają smakiem
wołowego bulionu, a
tymianek dodatkowo nieźle podkręca smak.1 kg
ziemniaków (po obraniu)4
cebule500 ml
bulionu wołowego3 łyżki
masłałyżka
oliwysól,
pieprz,
tymianekCebulę kroimy na plasterki, a
ziemniaki w cienkie talarki.Na patelni rozpuszczamy połowę
masła i
oliwę i rumienimy
cebulę (przez około 15 minut). Połowę tej zrumienionej
cebuli rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy połowę
ziemniaków. Solimy,
pieprzymy i posypujemy
tymiankiem. Na to znowu
cebula,
ziemniaki i zalewamy
bulionem. Posypujemy
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Na górę dajemy resztę
masła. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 2 godziny pod przykryciem. Na ostatnie 45 minut zdejmujemy pokrywkę.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)