Wykonanie
Zwykle zanim podam wam przepis to obdarzam was mniej lub bardziej nudną historyjką. Tym razem padam na twarz więc historyjki nie będzie. Z czego pewnie bardzo się cieszycie :)Dzień cały pracowałem,
potem zjadłem taką porcję obiadu, że zaraz się rozpadnę na dwie części i zasypiam. Ale zanim zasnę to muszę ten przepis wpisać, bo
potem znowu nie
będę miał kiedy. I ogarnę się w listopadzie :)1,5 kg
szynki2 l
wody280 g solanki do
szynek od Dobrej
KiełbasySprawa jest prosta: solankę rozpuszczamy w wodzie i wkładamy do środka
szynkę. Trzeba to oczywiście w jakimś dużym naczyniu zrobić. My użyliśmy beczułki do
ogórków małosolnych. I trzymamy
szynkę w tej solance 3 dni (przekręcając na drugi bok każdego dnia). Na koniec trzeciego dnia
szynkę wyjmujemy, myjemy pod bieżącą
wodą i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Pieczemy 90 minut w 190 stopniach.20 minut przed końcem pieczenia odwracamy
szynkę do góry nogami i włączamy w piekarniku funkcję grilla - żeby się
szynka ładnie przyrumieniła..Smacznego!A przy okazji odezwa do Dobrej
Kiełbasy: Kiełbasoooooo, a może wprowadzilibyście do swojej oferty taką specjalną tubę do nakładania siatki wędliniarskiej? Nakładanie siatki tak po prostu od razu na
szynkę jest, delikatnie mówiąc, kłopotliwe i niewygodne...A już niedługo będziemy
mieć dla was więcej przepisów z wykorzystaniem mieszanek przypraw.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)