Wykonanie

Tym razem przepis na pyszne
rogale posypane gruboziarnistą
morską solą. Są pyszne. Idealnie miękkie w środku i perfekcyjnie chrupiące na zewnątrz. I ten smak gruboziarnistej
soli. Coś niesamowitego! Idealne na przykład do jajecznicy. Właśnie ze względu na jajecznicę prawdopodobnie
będę je robił częściej. Pasują idealnie. A smakują jeszcze lepiej :)Przepis podpatrzyłem na blogu Pomysłowe Pieczenie . I nieznacznie zmieniłem :)
Rogale te zrobiłem podczas szalonej niedzieli, którą ostatnio opisywałem. Wstałem o 5 rano i zacząłem piec.500 g
mąki pszennej typ 6501
jajko0,5 szklanki letniego
mleka0,5 szklanki letniej
wody1 łyżeczka
soli5 g
drożdży instant1 łyżeczka
cukru1-2 łyżki
oleju do posmarowania ciasta przed zwinięciem
jajko z odrobiną
mleka do posmarowania
rogalisól morska gruboziarnista do posypania
rogaliSkładniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrawamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich wałkujemy w koło i dzielimy je jak pizzę na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy
olejem i zawijamy
rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Napuszone rogaliki smarujemy
jajkiem roztrzepanym z odrobiną
mleka i posypujemy gruboziarnistą
morską solą.Pieczemy około 20 minut (do zezłocenia się) w 180 stopniach.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)