Wykonanie

Tym razem stosunkowo szybki
chleb. Szybciej nieco wyrasta niż inne
chleby. A to przez nieco większą ilość
drożdży. Ale spokojnie, w smaku tego nie czuć. Środek jest przyjemnie miękki, a skórka fajnie chrupiąca. A
siemię lniane doda nam zdrowia :)Przepis podpatrzyłem na blogu Przepis na
chleb . I nieznacznie zmodyfikowałem :) To kolejny przepis z opisywanej ostatnio przeze mnie niedzieli, którą nazwałem Niedzielna Piekarnia #3. Wstałem sobie wtedy radośnie o 5 rano i pół dnia piekłem
pieczywo :)Składniki na 2 bochenki:700 g
mąki pszennej typ 5503 łyżeczki
soli150 g
siemienia lnianego80 g
płatków owsianych700 g letniej
wody18 g
drożdży instant (ok. 50 g świeżych)1 łyżeczka
cukruWszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc możemy mieszać łyżką. Najlepiej jakąś dużą drewnianą. Mieszamy około 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Ciasto powinno nieco podrosnąć. Następnie przekładamy ciasto do foremek (stosownie przygotowanych, czyli natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno dość szybko rosnąć więc już nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Chleby pieczemy przez 1 godzinę.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)