Wykonanie
Jeszcze jeden, przedostatni już,
chleb z mojego ostatniego szaleństwa. Tak jak wspominałem zrobiłem wtedy całą masę fajnych
chlebów i mnóstwo słonych
rogali. Co widać na zdjęciu na samym dole przepisu. Teraz zatem przedstawię wam
chleb półrazowy. Czyli trochę
razowy, a trochę nie :) Czyli trochę grubomielonej
mąki i trochę zwyczajnej. Jeżeli lubicie
pieczywo graham to będziecie zachwyceni tym
chlebem. Poza tym ma on tę zaletę, że wyrasta tylko jeden raz, a nie dwa jak większość
chlebów.Składniki na 2 bochenki:400 g
mąki pszennej typ 550600 g
mąki pszennej graham (typ 1850)700 ml letniej
wody4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
drożdży instant1 łyżeczka
cukru60 g miękkiego
masłaWszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Ciasto będziemy mieszać łyżką, będzie dość rzadkie. Uczciwie, energicznie mieszamy łyżką przez 5 minut aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Od razu przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 , 5 godziny.Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)