ßßß Cookit - przepis na Chleb biały wiejski

Chleb biały wiejski

nazwa

Wykonanie

Program: podstawowy
Składniki:
750 g / 1000 g:
Woda: 180 ml / 250 ml
Mleko: 100 ml / 125 ml
Mąka pszenna typ 1050: 250 g / 375 g
Mąka pszenna typ 550: 230 g / 300 g
Sól: 1 łyżeczka / 1,5 łyżeczki
Masło: 20 g / 25 g
Suszone drożdże: 1 łyżeczka / 1,5 łyżeczki
Ja nie miałem mąki typu 1050, więc po prostu dałem 675 g (duży chleb) mąki pszennej typ 650.
Po ostatnim etapie zagniatania mozna oprószyć wierzch bochenka mąką. Dzięki temu chleb zyska typowo "wiejski" wygląd.
Źródło:http://www.chleby.info/2010/02/chleb-biay-wiejski.html