Wykonanie
Sernik chyba każdy z Nas uwielbia. Ja oczywiście nie jestem wyjątkiem, ale mam jedno "ale" nie lubię sernika na grubym cieście, najlepszy oczywiście w całym serniku jest
ser.I dlatego też bardzo lubię przepis mojej Mamy - sernik na herbatnikach. Mniam, mniam, minimum ciasta zachowane, podstawa ciasta-
ser wyraźnie wyeksponowany.SKŁADNIKI:1 kg
sera białego (w wiadereczku)8 jaj1,5 szklanki
cukru150g
masła (roztopione i ostudzone)1 opakowanie budyniu
waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
cukru waniliowegorodzynkistarta
skórka z cytrynyduża paczka zwykłych
herbatnikówŻółtka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać stopniowo
ser,wlać wcześniej roztopione i ostudzone
masło, wymieszać. Dodać
mąkę i
budyń z opakowania,
cukier waniliowy,
rodzynki,
skórkę z cytryny wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.
Herbatniki rozłożyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być 2 warstwy
ciastek). Na tak przygotowany spód wylać masę
serową.Piec 60 minut w 170 st. C.Upieczony sernik pozostawić trochę w piekarniku.Udekorować wg uznania (
polewa czekoladowa,
cukier puder).