ßßß Cookit - przepis na Pstrąg łososiowy pieczony w folii

Pstrąg łososiowy pieczony w folii

nazwa

Wykonanie

Pstrąg łososiowy pieczony w folii
Dla dwóch osób.
Składniki:
1 cytryna
1 szalotka albo czerwona cebula
świeży rozmaryn i tymianek (albo suszone zioła prowansalskie)
sól morska gruba
pieprz świeżo zmielony
oliwa 2 łyżki
40 g masła
Sos do ryby:
1 szalotka
200 g śmietany kremówki
1 szczypta soli morskiej grubej
1 szczypta pieprzu
1/2 cytryny
30 g sera gorgonzola (bądź innego)
Wykonanie:
Pstrąg oczyszczony, umyty, osuszony lekko skropić oliwą, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Ułożyć wewnątrz zioła, plastry cytryny, szalotki i masła. Zawinąć w folie i wstawić do rozgrzanego pieca 200 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu otworzyć folie i piec jeszcze 10 minut. Sos do ryby przygotować w osobnym garnku, podsmażyć na maśle szalotkę, przyprawić solą i pieprzem, zeszklić, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, śmietankę, zredukować sos, dodać ser. Rybę podawać sosem i z frytkami bądź ulubionymi innymi dodatkami.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/12/pstrag-ososiowy-pieczony-w-folii.html