Wykonanie
Pstrąg łososiowy pieczony w foliiDla dwóch osób.Składniki:1
cytryna1
szalotka albo
czerwona cebulaświeży
rozmaryn i
tymianek (albo suszone
zioła prowansalskie)
sól morska gruba
pieprz świeżo zmielony
oliwa 2 łyżki40 g
masłaSos do
ryby:1
szalotka200 g
śmietany kremówki1 szczypta
soli morskiej grubej1 szczypta
pieprzu1/2
cytryny30 g
sera gorgonzola (bądź innego)Wykonanie:
Pstrąg oczyszczony, umyty, osuszony lekko skropić
oliwą, natrzeć
solą i
pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Ułożyć wewnątrz
zioła, plastry
cytryny,
szalotki i
masła. Zawinąć w folie i wstawić do rozgrzanego pieca 200 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu otworzyć folie i piec jeszcze 10 minut. Sos do
ryby przygotować w osobnym garnku, podsmażyć na
maśle szalotkę, przyprawić
solą i
pieprzem, zeszklić, dodać świeżo wyciśnięty
sok z cytryny,
śmietankę, zredukować sos, dodać
ser.
Rybę podawać sosem i z frytkami bądź ulubionymi innymi dodatkami.


Smacznego.