Wykonanie
Dzisiaj Święto Niepodległości, a jak święto... to musi być i odświętne ciacho :). Do takich w moim domu zalicza się sernik. Najczęściej robię taki tradycyjny na kruchym spodzie. Dzisiaj dla odmiany zrobiłam pychotkę z kratką na wierzchu. Sernik jest wilgotny i puszysty. A przy okazji zapraszam Was na coś wyjątkowego. Do ciasta mianowicie serwuję pyszną
herbatę Sir William's. Jak świętować to na całego :).

SKŁADNIKINa ciasto kruche:25dag
mąki pszennej;10 dag
cukru pudru;12,5 dag
margaryny maślanej Kasia;1 łyżeczka
cukru wanilinowego;1
jajko.Na masę
serową:1 kg
sera trzykrotnie zmielonego;12 dag
serka homogenizowanego (akurat miałam);10 dag
margaryny maślanej Kasia;25 dag
cukru pudru;3 łyżki
mąki ziemniaczanej;1
budyń waniliowy;2 łyżeczki
cukru wanilinowego;8
jajek.

WYKONANIEWszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chwilę wyrabiamy. Chowamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie z chłodzonego ciasta odkrawamy 1/3 i z powrotem chowamy ją do lodówki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia (u mnie 35x25 cm), po czym nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.Teraz zabieramy się za masę
serową.
Margarynę ucieramy z 20 dag
cukru (resztę dodamy do
białek) i
cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym
żółtku i po łyżce
sera, do momentu połączenia składników. Następnie wsypujemy
budyń i
mąkę ziemniaczaną.
Białka z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały
cukier. Mieszamy delikatnie z masą
serową.
Ser wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto, wałkujemy i wycinamy radełkiem paski o szerokości 1 cm, po czym układamy z nich kratkę. Paski smarujemy
żółtkiem.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.

Słowo się rzekło, czas na pyszną
herbatę podaną w ceramicznej filiżance:). Od pewnego czasu posiadam zestaw
ROYAL DUO z dwoma dzbankami, filiżankami i spodkami) plus saszetki
herbaty Sir Williams
Royal Taste. Sir William's to
herbaty wyjątkowej jakości. Starannie dobrane składniki tworzą niepowtarzalny smak, aromat oraz kolor. Do produkcji ekskluzywnych mieszanek używane są wyłącznie najwyższej jakości naturalne surowce. Co niezwykle ważne,
herbaty Sir William's nie zawierają konserwantów, barwników ani ulepszaczy smaku. Oprócz
herbat czarnych na stronie sklepu Sir William's znajdziecie również
herbaty smakowe.Warto też zaznaczyć, że saszetki
herbaty zapakowane są w folię, dzięki
czemu dłużej zachowują swój niepowtarzalny aromat. Każda z saszetek przewidziana jest na zaparzenie dwóch filiżanek (300ml), przez co możemy cieszyć się
herbatą z bliską osobą. Na saszetkach znajduje się temperatura oraz czas parzenia, potrzebny do zoptymalizowania smaku i aromatu.Mikołaj zbliża się dużymi krokami. Myślę, że
herbaty Sir William's jak i zestawy do jej picia mogą być wspaniałym i ekskluzywnym prezentem. Na pewno ucieszą każdego obdarowanego. Ceny są przestępne, więc na pewno warto zamówić :).