Wykonanie

Ciasto:* 80 dag
mąki pszennej* 2
jajka* 7 dag
drożdży* 25 dag
margaryny* 2 łyżki
cukru* pół łyżeczki
soliDodatkowo:* 6
jabłek* 5łyżek
wiórków kokosowych* odrobina
wody*
sok z cytryny* 2 łyżki
cukru*
cukier puder
Przygotowanie:1.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.2.
Jabłka obrać i pokroić na 8 części. Zalać je odrobina
wody i
soku z cytryny.3.Następnie odsączyć je na sitku i obtoczyć w wiórkach wymieszanych z
cukrem .4.Ciasto cienko rozwałkować i wykroić prostokąty 8x12 cm.5. Na każdy prostokącik położyć kawałek
jabłka i zwinąć w roladkę.6. Blaszkę nasmarować tłuszczem i ułożyć na niej z zachowaniem odstępów roladki.7.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min.8. Przestudzone roladki posypać
cukrem pudrem.