ßßß
Jeśli lubicie kluski śląskie, kopytka czy inne kluski tego typu, to te też Wam posmakują :-) Powiem więcej: nawet jeśli dotąd mieliście opory przed kaszą jaglaną, to te kluski sprawią, że zmienicie zdanie - przykładem może być tu mój mąż, który kaszy jaglanej nie jada, a kluskami nie mógł się najeść :-) Zostało mi trochę ziemniaków z obiadu, dokładnie dwie szklanki po przeciśnięciu :-) a resztę dodałam w drodze eksperymentu ;-) wyszło pysznie... :-)SKŁADNIKI1/2 szklanki kaszy jaglanej2 szklanki ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę1 jajko5 łyżek mąki ziemniaczanejsól
Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości śliwki węgierki i lekko spłaszczamy. Wkładamy kluski partiami do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię; wyjmujemy.