ßßß
pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski.Powstały rożki nadziewane pieczarkami.Chrupiące, złociste i pieczarkowe.Błyskawiczne w przygotowaniu.Idealne do czerwonego barszczyku.Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami.Polecam.
Składniki:opakowanie ciasta francuskiego30 deko pieczarek1 mała cebula3 łyżki 12% śmietany1- 2 łyżki masła1 jajkosólświeżo zmielony czarny pieprzPieczarki umyłam.
Pokroiłam je na plasterki.
Pokroiłam drobno cebulę.Zeszkliłam ją na części masła z odrobiną soli.
Dołożyłam do niej pieczarki i pozostałą część masła.
Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok.Farsz nie powinien być za rzadki.
Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem.
Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego.Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej.
Pokroiłam go na kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek.
Można nadziać ciasto również szpinakiem.
Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów.Boki dociskałam widelcem.
Każdy rożek nakłułam widelcem,Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne.Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem.
Ułożyłam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni,do uzyskania złotego koloru.Smacznego!