Wykonanie
Mały obiad, duża przekąska... na każdą
porę dnia, pyszna gorąca
kaczka. :)Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z
konfiturą rabarbarowo-
porzeczkową. <3Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :)2 porcje:1 podwójna pierś
kaczkikilka łyżek
konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z
cynamonem2 łyżeczki
miodu pszczelegołyżeczka
octu balsamicznegosól,
pieprz świeżo mielone2 nieduże naleśniki:pół szklanki
mąki gryczanejok. 150ml
mleka1
jajko2 ząbki
czosnkupół łyżeczki
soliPierś
kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki.W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Wkładamy do niej plasterki
kaczki i mieszamy, by
mięso dobrze zostało pokryte marynatą.Odstawiamy na około pół godziny.Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony lub starty
czosnek.Smażymy na niedużej patelni lub składamy duży placek w trójkąt.Gdy
mięso przejdzie składnikami, każdy kawałeczek
kaczki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy bez tłuszczu dosłownie po kilka sekund z każdej strony.Talerze do podania podgrzewamy.Kładziemy na nich jeszcze ciepłe naleśniki (lub podsmażone jeszcze raz) i gorącą
kaczkę.
Mięso ozdabiamy łyżeczką wytrawnej
konfitury, a wokół głównego elementu dania układamy mieszankę
sałat polaną ulubionym sosem.Światło dziś nie było dla mnie łaskawe, ale wierzcie mi, na żywo tak wygląd, jak zapach i smak dania są zdecydowanie bardziej okazałe. :)
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl