ßßß
Składniki:2 szklanki płatów owsianych1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos1/4 kostki masła4 łyżki brązowego cukru1/4 szklanki miodułyżeczka ekstraktu waniliowegoMasło, cukier, ekstrakt waniliowy i miód wkładamy do garnka i podgrzewamy. Po chwili caość powinna zacząć bulgotać – nie zmniejszając temperatury trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 minuty (warto pilnować, żeby nic nie wykipiało).Po tych paru minutach wyłączamy i dodajemy wszystkie sypkie składniki (orzechy, ziarna, owoce, itp) i dokładnie mieszamy.Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą blaszkę, wyrównujemy, lekko ugniatamy i jak ostygnie – wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na batony ostrym nożem.Batony najlepiej przechowywać w lodówce – po wyjęciu są dość twarde, ale po chwili poza lodówką – miękną i są pysznie ciągnące.Jeśli ktoś jest czekoladoholikiem: batony są dobre maczane w rozpuszczonej czekoladzie – można zamoczyć je od spodu i włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła :)Smacznego :)Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku .
