ßßß Cookit - przepis na Batony owsiane - zdrowa przekąska do pracy i szkoły

Batony owsiane - zdrowa przekąska do pracy i szkoły

nazwa

Wykonanie

"Bardzo dobre batoniki!" - takiego sms-a dostałam od Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;)
Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :)
Składniki:
2 szklanki płatów owsianych
1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło, cukier, ekstrakt waniliowy i miód wkładamy do garnka i podgrzewamy. Po chwili caość powinna zacząć bulgotać – nie zmniejszając temperatury trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 minuty (warto pilnować, żeby nic nie wykipiało).
Po tych paru minutach wyłączamy i dodajemy wszystkie sypkie składniki (orzechy, ziarna, owoce, itp) i dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą blaszkę, wyrównujemy, lekko ugniatamy i jak ostygnie – wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na batony ostrym nożem.
Batony najlepiej przechowywać w lodówce – po wyjęciu są dość twarde, ale po chwili poza lodówką – miękną i są pysznie ciągnące.
Jeśli ktoś jest czekoladoholikiem: batony są dobre maczane w rozpuszczonej czekoladzie – można zamoczyć je od spodu i włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła :)
Smacznego :)
Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku .
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/02/batony-owsiane-zdrowa-przekaska-do.html