ßßß
SKŁADNIKI (na 22 sztuki):280 g mąki pszennej50 g mąki ryżowejszczypta soli75 g cukru, najlepiej pudru, oraz trochę do oprószenia250 g masła w temperaturze pokojowejWYKONANIE:Przesiej do miski oba rodzaje mąki i sól, a potem wymieszaj z cukrem. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i utrzyj z suchymi składnikami, tak by masa przypominała bułkę tartą. Następnie zagnieć ją na gładkie ciasto bez dodatku jakiegokolwiek płynu.Posmaruj masłem formę o bokach 27x23 cm. Ciasto rozwałkuj, przenieś do formy. Wyrównaj jego wierzch wypukłą stroną łyżki i nakłuj widelcem. Ciasto piecz w 170 ° przez 35-40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe natnij na 22 paluszki, po czym ostudź w formie i zimne pokrój ostrym nożem. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.