Wykonanie
Maślane, kruche paluszki
rodem ze Szkocji, która słynie z podobnych wypieków - znanych powszechnie jako shortbread . Paluszki są niezwykle łatwe i ekspresowe do wykonania, a po upieczeniu dosłownie rozpływają się w ustach. Za ich smak odpowiada
masło -
margaryna w tym przypadku nie jest najlepszym zamiennikiem. Kruche, maślane ciasto dobrze przechowuje się do 2 tygodni w szczelnie zamykanym pojemniku. Paluszki są idealne do popołudniowej
herbaty bądź
kawy.

SKŁADNIKI (na 22 sztuki):280 g
mąki pszennej50 g
mąki ryżowejszczypta
soli75 g
cukru, najlepiej pudru, oraz trochę do oprószenia250 g
masła w temperaturze pokojowejWYKONANIE:Przesiej do miski oba rodzaje
mąki i
sól, a
potem wymieszaj z
cukrem. Dodaj
masło pokrojone na małe kawałki i utrzyj z suchymi składnikami, tak by masa przypominała
bułkę tartą. Następnie zagnieć ją na gładkie ciasto bez dodatku jakiegokolwiek płynu.Posmaruj
masłem formę o bokach 27x23 cm. Ciasto rozwałkuj, przenieś do formy. Wyrównaj jego wierzch wypukłą stroną łyżki i nakłuj widelcem. Ciasto piecz w 170 ° przez 35-40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe natnij na 22 paluszki, po czym ostudź w formie i zimne pokrój
ostrym nożem. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem.



Smacznego!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.