ßßß
Ciasteczka wcale nie muszą być pełne cukru i czekolady by zaspokoić nasz apetyt na słodkie. Daktyle, żurawina, miód czy fruktoza to doskonałe i zdrowsze zamienniki.Składniki (na ok 20 sztuk):- 2 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720,- 1/2 szklanki otrębów owsianych,- 2 żółtka,- 90g masła,- 2 łyżki miodu,- 1 szklanka fruktozy,- 12 drobno posiekanych daktyli,- 5 łyżek żurawiny,- 1,5 banana,- 2 łyżki proszku do pieczenia,- siemię lniane do posypania.Krok 1: Kroimy w kostkę masło, siekamy owoce, dodajemy do miski wszystkie składniki i zagniatamy.
Krok 2: Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 3: Ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na ok. 1 centymetr i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na papierze do pieczenia.
Jeśli lubicie posypcie ciasteczka siemieniem lnianym i lekko wciśnijcie je w ciasto.
Krok 4: Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez ok 25 minut.
Gotowe! Zapraszam na mój FANPAGE :)