Wykonanie
Ciasto wyszło super, z dużą ilością
jabłek i fajnie kruche. Przepis znaleziony w, którejś z gazet, chyba Tinie, ale nie jestem pewna. Bo ja wycinam tylko, przepisy. Mam ich trochę, i ciężko mi stwierdzić z których gazet pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników.

Składniki:Ciasto kruche:2 szklanki
mąki3/4 (200 g)
masła ( u mnie Roślinne)1/2 szklanki
cukru pudrujajkołyżka
zsiadłego mlekaNadzienie
jabłkowe:1kg
jabłek najlepiej kwaskowatych)2/3 szklanki
cukrujajko2/3 szklanki kremówki3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
cynamonuWykonanie:Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone
masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy
cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy
jajko i
zsiadłe mleko (można dać
śmietanę 18%, ale akurat ja miałam jeszcze trochę
mleka). Ja przez chwilę jeszcze wszystko siekam nożem, aż
mleko i
jajko połączą się z
masłem i
mąką. Następnie zakasać rękawy i ugniatać ciasto ręcznie (w taki sposób ciasto tak bardzo nie klei się do rąk).Tortownice nasmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą.3/4 ciasta dać na spód i boki tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć.Nadzienie
jabłkowe:
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać
cukier,
śmietankę,
jajko,
cynamon, zamieszać. Dodać
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko razem wymieszać.Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Jabłka wyłożyć na ciasto. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować pociąć w paseczki i poukładać na wiesz, tworząc krateczkę.Wstawić do piekarnika na 60 min.Następnie schłodzić.Smacznego :)