Wykonanie
A dzisiaj za oknem śliczna pogoda, aż się nie chce wychodzić do pracy. Ale jak mus to mus :D i nic się na to nie poradzi.Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel
serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste
drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść.Polecam do
kawki i
herbatki, tą
drożdżową pychotkę.

Składniki:3 szklanki
mąki + do podsypaniaszklanka
mleka ciepłego40 g
drożdży1/3 szklanki
cukru60 g
masła stopionego i schłodzonego
jajko + 3
żółtkaszczypta
solicukier waniliowyMasa serowa:500 g
twarogu półtłustego5 łyżek
cukruWykonanie:
Mleko połączyć z 2 łyżkami
cukru i
drożdżami, dokładnie razem wymieszać. Odstawić, aż podwoją swoją objętość.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę
soli,
cukier waniliowy i wymieszać. Kiedy nasz rozczynu zacznie już pracować dodajemy go do naszej
mąki, i mieszamy.Dodać
jajko i
żółtka, wymieszać, następnie wlać
masło. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne (w razie potrzeby można dodać trochę
mąki jak będzie za rzadkie, lub
mleka jak będzie za gęste).Odstawić do wyrośnięcia ok. godzinki. Aż ładnie wyrośnie.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Ciasto podzielić na dwie części, następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąty o wymiarach 20*25 cm.
Biały ser zmielić blenderem i dodać
cukier. Wymieszać. Podzielić na dwie części i ponakładać na środek każdego placka.Brzegi ciasta ponacinać. Po tyle samo pasków po każdej stronie (w takich samych odstępach). O długości ok. 6 cm.Przeciwległe paski zaplątać, formując gęstą siatkę. Strudla przełożyć na papier do pieczenia i na blachę.Pieczemy ją 20 -25 minut.Studzimy.Smacznego :)