ßßß Cookit - przepis na Strudel serowy

Strudel serowy

nazwa

Wykonanie

A dzisiaj za oknem śliczna pogoda, aż się nie chce wychodzić do pracy. Ale jak mus to mus :D i nic się na to nie poradzi.
Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść.
Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę.
Składniki:
3 szklanki mąki + do podsypania
szklanka mleka ciepłego
40 g drożdży
1/3 szklanki cukru
60 g masła stopionego i schłodzonego
jajko + 3 żółtka
szczypta soli
cukier waniliowy
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Mleko połączyć z 2 łyżkami cukru i drożdżami, dokładnie razem wymieszać. Odstawić, aż podwoją swoją objętość.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać. Kiedy nasz rozczynu zacznie już pracować dodajemy go do naszej mąki, i mieszamy.
Dodać jajko i żółtka, wymieszać, następnie wlać masło. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne (w razie potrzeby można dodać trochę mąki jak będzie za rzadkie, lub mleka jak będzie za gęste).
Odstawić do wyrośnięcia ok. godzinki. Aż ładnie wyrośnie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto podzielić na dwie części, następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąty o wymiarach 20*25 cm.
Biały ser zmielić blenderem i dodać cukier. Wymieszać. Podzielić na dwie części i ponakładać na środek każdego placka.
Brzegi ciasta ponacinać. Po tyle samo pasków po każdej stronie (w takich samych odstępach). O długości ok. 6 cm.
Przeciwległe paski zaplątać, formując gęstą siatkę. Strudla przełożyć na papier do pieczenia i na blachę.
Pieczemy ją 20 -25 minut.
Studzimy.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepysznegotowanie.blogspot.com/2014/03/strucla-serowa.html