ßßß
Składniki:500g cukru2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zalać 0.5 l. wrzątku)250g miodu naturalnego250g margaryny25g kakao3 jajka1 i 1/4 kg maki1 łyżeczka amoniaku2 opakowania przyprawy do pierników (ja używałam takiej po 20g)Przygotowanie:Na dużej wysokiej patelni rozpuś ci ć cukier na karmel (nie można potrząsać patelnią, ani mieszać cukru. Trzeba to zrobić na średnim ogniu, na dużym cukier się spali).Do karmelu wlewać stopniowo gorącą kawę (bardzo wolno i uważać, bo wybucha na patelni. Karmel jest bardzo gorący, grozi poparzeniem. Najlepiej robić to powoli z przerwami dokładnie mieszając dł uga drewniana łyżką).Dodać margarynę i miód, wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia. Margarynę warto pokroić na mniejsze kawałki.W misie miksera z hakiem umieścić połowę mąki i wszystkie sypkie przyprawy.Bardzo powoli wlewać ciepłą masę karmelową. Mieszać.Dodać rozkłócone jajka i stopniowo pozostałą mąkę.Kiedy ciasto będzie już geste wyłączyć mikser i resztę maki dodać ręcznie.Wyrobić na gładko i przełożyć do miski.Ciasto będzie lekko rzadkie, ale po kilku minutach zacznie tężeć. Nie dosypywać mąki nawet jeżeli wydaje się za rzadkie.Przykryć woreczkiem i wstawić do lodówki na ca ła noc.Następnego dnia podzielić na trzy części. Rozwałkować na grubość ok. 0 . 5 cm.Wykrawać pierniczki. Piec w temp . 160 stopni C przez ok. 10-13 minutSmacznego :)