Wykonanie
Taką szarlotkę widywałam coraz częściej na blogach i postanowiłam się do niej zabrać. Troszeczkę ją zmieniłam i nie dałam połówek
jabłek, bo miałabym ich za mało na brytfankę (siostra za mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy
będę miała ochotę na szarlotkę z
lodami to ta wersja jest idealna. Ja po schłodzeniu podgrzewałam ją sobie w mikrofali :), i wcinałam.

Składniki:Ciasto3 szklanki
mąki4 łyżki
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia300 g
serka homogenizowanego waniliowegokostka
margarynaNadzienie:8
jabłek2 łyżki
cukrułyżeczka
cynamonuWykonanie:Piekarnik na 180 stopni
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać
cukier i
masło posiekać. Dodać
serek. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną troszeczkę większą (to będzie nasz spód).Następnie prostokątną dużą brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy.
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto.Następnie drugie ciasto rozwałkować i dać na
gorę. Delikatnie przycisnąći piec 50-60 minut.Smacznego :)