ßßß
Składniki:Ciasto:125 g masła3/4 szklanki cukrucukier waniliowy200 g maślankiłyżeczka octu winnego białegołyżeczka sody oczyszczonej3 jajka4 łyżki kakaoMasa:1/2 szklanki cukrucukier waniliowy500 g sera półtłustego300 g kremówkiDodatkowo:1/2 szklanki żurawiny1/2 szklanki złotego lnuWykonanie:Ciasto:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym.Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać.Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać.Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy.Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić.Piec ok. 40-50 minut.Następnie przestudzić, ja położyłam go wierzchem na dół po troszkę zrobiła mi się, kopułka. Ale jak tak się studziło to zmalała.Następnie przeciąć na trzy blaty.Masa:Twaróg zmiksować, aby nie było grudek. Dodać cukier i cukier waniliowy. A następnie schłodzoną kremówkę. Dokładnie wymieszać.Blaty przełożyć masą, ale 1/3 pozostawić na wierzch i boki naszego tortu.Kiedy boki i wierzch są w masie, to na boki podsypać złoty len, a na wierzch poukładać żurawinę.Do lodówki na ok. 2 godzin.Smacznego :)