Wykonanie
Co zrobić gdy w niedzielę rano brat zapowiada mamie, że jego przyjaciel z żona postanawiają nas odwiedzić i będą na obiedzie??Dziękować córce, że zażyczyła sobie czerniny i jest jakiś super obiad, który nie wszędzie można zjeść ;)Ale co zrobić, kiedy nie jesteś przygotowana, że ci sami goście zostają dłużej, a w lodówce tylko biały i
żółty ser i 2 rodzaje wędliny?To już zadanie dla mnie;)Przeszukiwanie lodówki, spiżarki i cud, można zrobić
sałatkę z
fetą ale trochę inna niż zazwyczaj, a może i trochę uboga
sałatkę warzywna z warzyw po rosole, na którym gotowało się czerninę ;PJesteśmy uratowane, do tego może jakieś
jajka,
pomidory z
cebulą i nikt nie pomyśli, że nie byłyśmy przygotowane, a raczej, że jakąś ucztę szykujemy;)
Składniki:kostka
sera fetaduży zielony
ogórek2-3
pomidory (lepiej 2x więcej małych)4-6
ogórki małosolne
papryka czerwonacebula2-4 łyżki
słonecznika uprażonego
koperekopakowanie sosu francuskiego lub
ziołowego (np.
winiary)Przygotowanie:Myjemy
paprykę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie półpaski (cała
papryka wzdłuż w paseczki i te paseczki na pół). Polecam kroić ją od strony skórki, wtedy uda się ja cienko pokroić.
Ogórka myjemy i specjalną obieraczką wykrawamy w nim ozdobne paseczki w skórce.
ogórka kroimy w półplasterki.
Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w paseczki obie części.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
Ogórki małosolne kroimy w kostkę.
Fetę kroimy w kostkę.Płuczemy
koperek i drobno go kroimy.Do salaterki wrzucamy warzywa, można przemieszać lub wrzucać częściowo, na wierzchu ma się znajdować
feta.Sos przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polewamy nasza
sałatkę.Posypujemy
ziarnami słonecznika i
koperkiem.Smacznego.