Wykonanie
Oj długo mnie nie było, ale mój internet odmawiał mi posłuszeństwa. Na szczęście
póki co ruszył i mam nadzieję, że już tak zostanie. No mam nadzieje, że nowy rok przywitaliście wesoło i hucznie. Ja swój dnia kolejnego odchorowałam (nie należy mieszać to wiem, ale...., najgorsze jest to ale :D).A że zaczęłam tematem sylwestrowym, to mam dzisiaj dla was przepis na danie sylwestrowe. Zrobiłam je właśnie specjalnie na ten dzień. Pyszne kruche maleństwa mocno nadziane.

Składniki:(na ok.40 sztuk)Ciasto:3 szklanki
mąki3/4 kostki
margaryny3
jajka3 łyżki
śmietany 18%szczypta
soliFarsz:600 g
łopatki wieprzowejjedna bułeczka
cebulatłuszcz do smażenia
jajkosól/pieprzpo łyżeczce:
curry i
ziół prowansalskichDodatkowo:
jajko do posmarowaniaWykonanie:Farsz:
Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie posypujemy
curry i
ziołami i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy nasze
mięso obsmażamy, wraz z
cebulką pokrojoną w kostkę. (Obsmażamy jakieś 15 - 20 minut, aż będzie miękkie). Następnie odstawić i przestudzić.Kiedy się schłodzi zmielić w maszynce, razem z namoczoną
bułką. Przyprawić
solą i
pieprzem. Dodać
jajko. Dokładnie wymieszać.Ciasto:Z podanych składników zagniatamy, elastyczne i jednolite ciasto. Następnie wkładamy na 30 min do lodówki (owinięte w folie).Kiedy się schłodzi ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować i pokroić je w prostokąty (wielkość wedle uznania), nakładamy farsz ( po łyżce). Dokładnie zlepiamy.Następnie układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem).Smarujemy
jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.Pieczemy 30 minut.Smacznego :)*idealne do czerwonego barszczyku