Wykonanie
Po co kupować, kiedy możemy zrobić sami? :)

100 gramów
mąki żytniej razowej ( typ 2000)skórki
razowego chleba ( okrojone z dwóch kwadratowych kromeczek)3 - 4 ząbki
czosnku4 szklanki
wodyMąkę mieszamy w połowie szklanki przegotowanej chłodnej
wody, wlewamy do kamionkowego naczynia lub dużego słoika.Zaczyn zaparzamy wlewając 1 szklankę gorącej przegotowanej
wody, mieszamy całość, studzimy.Po ostudzeniu dodajemy skórkę
razowego chleba i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość zalewamy 2 szklankami przegotowanej ciepłej
wody, przykrywamy gazą lub przewiewną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Gotowy zakwas przecedzamy przez gęste sitko.Uwaga: Jeśli po 4 dniach nie zużyjemy całego zakwasu lub przełożymy gotowanie
żurku, zakwas przelewamy do butelki lub słoja i wstawiamy do lodówki !
