Wykonanie
Zakwas na żurek jest prosty w wykonaniu, warto więc pokusić się o samodzielne jego przygotowanie.Polecamy też więcej przepisów na: Zupy oraz Przepisy podstawoweNasze propozycje, w których wykorzystaliśmy: zakwasSkładniki:1 szklanka
mąki żytniej razowej, pszennej razowej,
mąki żurkowej lub
otrębów200 ml wrzącej
wody500 ml letniej
wodyskórka
chleba razowego na zakwasie2-3 pokrojone w plasterki ząbki
czosnkuPrzygotowanie1.
Mąkę zaparzamy wrzątkiem i mieszamy dokładnie do momentu, aż nie będzie grudek. Odstawiamy do wystudzenia.2. Dolewamy letnią
wodę i wkładamy skórkę
chleba oraz
czosnek. Skórka
chleba powinna być całkowicie zanurzona.3. Przelewamy do słoika, lub kamionkowego naczynia, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Raz dziennie delikatnie mieszamy zawartość słoika.Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Wówczas możemy go wykorzystać od razu, albo przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jest dość zawiesisty, dlatego - przelewając do butelki, częściowo odcedziłam zawarte w nim
otręby razowej mąki.


,