Wykonanie
Mam jeszcze trochę
jagód w zamrażalniku i postanowiłam przypomnieć sobie smak wakacji;)Babeczki może nie wyszły super, bo
jagody były mrożone ale warto, choć polecam wykonać je jak
jagody są jeszcze świeże...Babeczki dobrze smakują z ubitą
śmietaną ;)I pomyśleć, że nie jestem w stanie ich sama zjeść ;) Może znajdę kilkoro ochotników :)
Składniki:100g
masła o temp pokojowej150g
cukru1 torebka
cukru wanilinowego2
jajka120g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100ml
mleka200g
czarnych jagódPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 175st. C. Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do mufinek.
Masło utrzeć na puszysta masę z
cukrem i
cukrem wanilinowym.Masę utrzeć, dodając pojedynczo
jajka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i na zmiane z
mlekiem dodawać do ciasta.
Jagody umyć, przebrać i osuszyć. 125g
jagód wymieszać ostrożnie z
ciastem ( ja wsypałam prawie wszystkie, odejmując tylko garstkę).Mniej więcej jednakowe porcje ciasta wyłożyć do foremek i piec ok 25 min na środkowym poziomie piekarnika.Ostudzić na kratce. Udekorować
śmietaną i posypać resztą
jagód lub pałaszować ostygnięte;)Smacznego :)Ps. 1 sztuka ok 244kcal/1019kJ, 3g
białka, 13g tłuszczu, 26g węglowodanów (tak dla tych dbających o linię) :P