ßßß
Składniki:100g masła o temp pokojowej150g cukru1 torebka cukru wanilinowego2 jajka120g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100ml mleka200g czarnych jagódPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 175st. C. Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do mufinek.Masło utrzeć na puszysta masę z cukrem i cukrem wanilinowym.Masę utrzeć, dodając pojedynczo jajka.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmiane z mlekiem dodawać do ciasta.Jagody umyć, przebrać i osuszyć. 125g jagód wymieszać ostrożnie z ciastem ( ja wsypałam prawie wszystkie, odejmując tylko garstkę).Mniej więcej jednakowe porcje ciasta wyłożyć do foremek i piec ok 25 min na środkowym poziomie piekarnika.Ostudzić na kratce. Udekorować śmietaną i posypać resztą jagód lub pałaszować ostygnięte;)Smacznego :)Ps. 1 sztuka ok 244kcal/1019kJ, 3g białka, 13g tłuszczu, 26g węglowodanów (tak dla tych dbających o linię) :P