Wykonanie
Składniki:-0,5 kg.
karkówki wieprzowej-1
cebula-
przyprawy (
papryka słodka i ostra,
majeranek,
bazylia,
sól,
pieprz)-1 łyżka
oleju-2 łyżki
mąkiSposób przygotowania:
Karkówkę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Patelnie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy
olej, następnie wrzucamy pokrojone
mięso. Podsmażamy
wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy
przyprawy (oprócz
soli) i pokrojoną w kostkę
cebule. Wszystko zalewamy ciepłą
wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełniamy
wodę). Kiedy
mięso będzie już miękkie uzupełniamy
wodę, dodajemy
sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia. W
między czasie rozrabiamy
mąkę. Do kubka wsypujemy 2 łyżki
mąki, zalewamy
wodą do połowy naczynia i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Mąkę z
wodą wlewamy na patelnie i mieszamy (ilość wlanego płynu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać). Gulasz gotujemy jeszcze przez chwilkę. Podajemy z
kaszą i
buraczkami.Smacznego! :)A.