ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem.

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-2 pojedyncze piersi z kurczaka
-pęczek świeżego szpinaku (lub 10 dag. mrożonego)
-ser żółty (2 plastry o grubości ok. 3 mm.)
-2 łyżki masła
-1 ząbek czosnku
-1 kostka rosołowa
-przyprawy (papryka słodka, czosnek, sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
Szpinak wypłukać, odciąć łodyżki. Liście posiekać (mrożony szpinak po prostu wyłożyć na patelnie), przesmażyć pod przykryciem na maśle z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, pieprzem i solą. Filety rozciąć wzdłuż na połowy (tak, by otrzymać 4 równe porcje), lekko rozbić, oprószyć pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Dwa filety przykryć kołderką szpinaku, na to położyć ser i kolejną warstwę szpinaku. Przykryć drugą częścią piersi i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, często podlewając bulionem z kostki rosołowej.
Smacznego! :)
A.
Źródło:http://magia-jedzenia.blogspot.com/2014/03/piers-z-kurczaka-nadziewana-szpinakiem.html