Wykonanie

Składniki:-2 pojedyncze
piersi z kurczaka-pęczek
świeżego szpinaku (lub 10 dag. mrożonego)-
ser żółty (2 plastry o grubości ok. 3 mm.)-2 łyżki
masła-1 ząbek
czosnku-1
kostka rosołowa-
przyprawy (
papryka słodka,
czosnek,
sól,
pieprz)Sposób przygotowania:
Szpinak wypłukać, odciąć łodyżki. Liście posiekać (
mrożony szpinak po prostu wyłożyć na patelnie), przesmażyć pod przykryciem na
maśle z przeciśniętym przez prasę
czosnkiem,
pieprzem i
solą. Filety rozciąć wzdłuż na połowy (tak, by otrzymać 4 równe porcje), lekko rozbić, oprószyć
pieprzem,
solą,
papryką i
czosnkiem. Dwa filety przykryć kołderką
szpinaku, na to położyć
ser i kolejną warstwę
szpinaku. Przykryć drugą częścią piersi i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, często podlewając
bulionem z kostki rosołowej.Smacznego! :)A.