Wykonanie

Pierwszym przepisem jakim chciałabym się z
Wami podzielić jest przepis na placek o nazwie "Skubaniec". Jest to smakołyk który często jadałam w dzieciństwie i przywołuje we mnie różne miłe wspomnienia.Potrzebne produkty:-1 i 1/2 kostki
margaryny typu "
Kasia" lub "
Palma"-1/2 kg
mąki-5
jajek-1 i 1/2 szklanki
cukru-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-3 łyżki
kakao-1
olejek migdałowy lub
arakowy-dowolny
dżem lub
owocWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek, następnie
białka ubić na sztywno z 1 szklanką
cukru.
Margarynę rozdrobnić na mniejsze części po czym dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Uzyskaną masę podzielić na trzy równe części. Do jednej porcji dodać
kakao i dobrze wyrobić. Wszystkie trzy części włożyć do zamrażalnika na ok. godzinkę. Spowoduje to, że ciasto będzie się lepiej rozduszać na blaszce. Kiedy już nasze ciasto odpowiednio się schłodzi bierzemy pierwszą białą część ciasta i rozduszamy na blaszce. Na to kładziemy
dżem lub
owoce. Następnie skubiemy
kakaową część i wlewamy na to ubitą piane z
białek. Na piane skubiemy ostatnią białą część ciasta. Przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut.

Smacznego :)A.