ßßß Cookit - przepis na Pęczak z botwiną i serem z niebieską pleśnią

Pęczak z botwiną i serem z niebieską pleśnią

nazwa

Wykonanie

Upałów ciąg dalszy, nawet botwinka na ogródku ledwo żyje. Postanowiłam skorzystać z ostatnich chwil nim zamieni się w dorodne buraczki i przyrządzić coś z niej na obiad. Padło na "pęczotto". Kasza ta jest bardzo zdrowa, jest źródłem błonnika, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Mimo, że jest dość kaloryczna, nie tuczy. By przełamać smak botwinki, dodałam sera typu Lazur. Wyszło pysznie, zapraszam!
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki pęczaku
3-4 botwinki z małymi buraczkami
cebula
garść koperku
sok z 1/2 pomarańczy
3/4 szklanki białego wina (najlepiej półwytrawne)
ok. 700 ml bulionu
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz
ser z niebieską pleśnią ok. 50 g
PRZYGOTOWANIE:
Botwinę dobrze umyć, małe buraczki obrać i wszystko drobno pokroić . Koperek umyć i posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Bulion trzymać na ogniu, by cały czas był gorący.
Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Wsypać kaszę i smażyć 3 minuty mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie dodać buraczki, łodyżki botwinki i sok z pomarańczy, smażyć aż sok się wchłonie. Wlać wino, a gdy odparuje wlać 1/4 bulionu wciąż co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać kolejną 1/4 bulionu. Czynność powtarzać do czasu, aż kasza będzie ugotowana "al dente" . Powinna być lekko twardawa w środku, a mięciutka z wierzchu. Wraz z ostatnią porcją bulionu do kaszy dodać liście botwinki i koperek.
Pęczotto powinno być gęste, nie lejące. Ser pleśniowy kruszymy i posypujemy nim pęczotto wyłożone na talerz. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/07/peczak-z-botwina-i-serem-z-niebieska.html