ßßß
SKŁADNIKI:1,5 kg ziemniakówok. 4 łyżki mąki ziemniaczanejFarsz:40-50 dag zmielonego mięsa (np. z łopatki)1 jajko2 ząbki czosnkusól i pieprzDodatkowo:15 dag tłustego boczkuPRZYGOTOWANIE:Masa na kluski: Pół kilograma obranych ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy je przez praskę. Resztę obranych ziemniaków trzemy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu. Ziemniaki łączymy ze sobą i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne i trudne do formowania, należy po troszku dodawać mąki.Farsz: Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.Kluski: Z masy ziemniaczanej przygotowujemy placuszek wielkości dłoni. Na każdy nakładamy po 2 łyżeczki farszu i dokładnie zlepiamy. Każdej pyzie nadajemy podłużny kształt cepelina lub jeśli chcemy mniejsze kluski, formujemy je w kształcie kuli.Pyzy gotujemy po kilka sztuk we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 30 minut. Woda musi cały czas wrzeć, a pyzy nie mogą dotykać spodu garnka, ponieważ mogły by się przylepić i rozpaść.Skwarki: Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni aż wytopi się z niego tłuszcz. Gdy się zrumieni polewamy tłuszczykiem i skwarkami ugotowane pyzy. Smacznego!